Wat je moet weten...

Technische fiches

Hoe kwam Fractie van een seconde tot stand


De eerste keer dat Rudy en Stef elkaar ontmoetten, was in oktober 2012. Ze kwamen elkaar tegen in het Sint-Ursula-Instituut in Sint-Katelijne-Waver. Rudy was daar uitgenodigd als spreker via het project Getuigen onderweg, gecoördineerd door Rondpunt vzw. Hij vertelde zijn persoonlijk verhaal en lichtte toe hoe het is om verder te gaan na een verkeersongeval. Stef bracht er zijn voordracht ‘heaven can wait’, waarin hij sprak over weekendongevallen en hoe je vermijdt op een spoedgevallendienst terecht te komen.

Tijdens de middagpauze zaten ze tegenover elkaar en merkten ze snel op dat ze meer raakvlakken hadden dan enkel jongeren sensibiliseren over de gevaren van het verkeer. Ze zijn allebei vader van drie kinderen, zijn beiden verpleegkundigen en hebben ervaring in het straattheater. Al snel ontstond het idee om hun twee verhalen te bundelen en er samen iets creatiefs van te maken.

Oktober 2013, middagpauze, zelfde school, zelfde programma en weer zaten ze tegenover elkaar. Ze konden op dat moment enkel vaststellen dat een jaar snel voorbij gevlogen was. De zin om een theatervoorstelling te maken was nog even groot en concrete plannen werden gemaakt om effectief af te spreken.

De maanden die daarop volgden kwamen Rudy en Stef enkele keren samen en werden ideeën op papier gezet. Al snel volgde er een intensieve zoektocht naar financiële steun om hun productie uit te werken tot wat het vandaag geworden is.

Onder leiding van regisseur Walter Janssens startte de repetities in april 2015. Nu kijken ze samen uit naar de première op 24 mei 2016. Ze hopen de komende jaren vele jongeren te inspireren met hun persoonlijke verhalen want in een Fractie van een seconde kan het al te laat zijn.